Tisdagsgruppens gemytliga tisdagsrep!

I kväll körde Tisdagsgruppen på med improövningar under stort gemyt och många glada skratt!

Efter en uppvärmning med olika stollekar och en knivig namnlek (t ex Den långsamma sköldpaddan) körde vi vidare med att göra ”bilder”. En person går in i mitten av ringen och säger exempelvis ”Jag är ett träd” och då ska nästa person gå in och vara nästa del av bilden: ”Jag är ett äpple”. En tredje person färdigställer bilden: ”Jag är en mask”. Den som var först in får nu bestämma vem av de andra två som får stanna kvar i mitten och påbörja nästa ”bild”. Personen som stannar börjar om med att säga vad den är igen: ”Jag är ett äpple” och så vidare. En väldigt associativ övning där man övar också tränar sig i att vara spontan och ta sin första tanke. För trädet kunde lika gärna ha fått sällskap av en torsk och en basketboll.

Därnäst körde vi en övning som Red var lite osäker på men ändå initierade. Övningen kallar vi ”I dag är det tisdag” eftersom det är den replik som ska inleda spelet mellan de två improvisatörer som utför den. Medspelaren ska på något sätt reagera mycket känslosamt på att det är tisdag i stil med ”Åh, är det tisdag? Min mamma gick alltid till vespern på tisdagar och då brukade jag passa på att hänga vår katt i svansen, mohahaha!”
”Svans? Sa du svans? Min morfar var faktiskt en ovanlig man, för han hade svans! Han gick till olika dansbanor och dansade väldigt bra eftersom han höll balansen med sin svans …”
”Åh nej! Jag håller på att förlora min balans! Kan du hålla i mig?”
Och så vidare …
Det är dock inte omöjligt att de båda karaktärernas känsloutspel utvecklas till en del av dialogen i en sammanhållen scen där de ord man plockar från varandra blir delar i en och samma händelseförlopp. Så utvecklades övningen hos oss, och man kan inte göra fel, man kan vara göra annorlunda, som vår medimprovisatör Matilda så klokt uttryckte sig en gång! Huvudsaken är att man har kul!

Mycket kul hade vi när vi fortsatte med en övning som vi kallar ”123”. En improvisatör etablerar en scen genom att göra och kanske säga saker. När nästa person fått klart för sig var hen tror att ettan befinner sig (vilket inte behöver vara den plats eller den grej som ettan hade tänkt sig)  ska hen gå in och etablera en relation mellan karaktärerna. Det är dock treans uppgift att komma in och etablera ett problem som man kan avsluta scenen med att lösa. Har man lust med ett högra tempo kan scenen sluta så snart som problemet är etablerat. Men andra steget, när ettan och tvåan etablerar sin relation, kan å andra sidan pågå nästan hur länge som helst så länge som den har energi.

Efter 123 var det dags för multitasking! I övningen, som jag saknar namn på men låt oss kalla den ”Två föreläsare”, ska två improvisatörer stå brevid varandra och ”föreläsa” om var sitt ämne. Föreläsarna ska samtidigt som de oavbrutet pratar snappa upp ord av varandra och implementera dem i sin föreläsning. Em övning som åtminstone Red tycker är jäkligt utmanande och skojig.

Sist men inte minst gjorde vi en övning som vi har kommit att kalla ”Alla får en lapp” vilken är en statusövning som också tränar fokus. Hela sex improvisatörer ska vara uppe samtidigt och improvisera en scen utifrån en given ordning i statushierarkin i ordningen 1 till 6. Sitt nummer får man på en lapp som man inte får visa varken publiken eller medspelarna. Förutsättningen är en plats och på den här platsen ska en scen utspelas där det mer eller mindre tydligt framgår vem som har vilken plats i hierarkin. När scenen har avbrutits för publiken gissa och resonera om sina gissningar. Det är också utmanande att hålla ett enda fokus när så många är på scen, men det brukar gå bra och bli jätteroligt är sexan ger sig på ettan eller tvåan, mohahaha!

Värt att nämna är att Tisdagsgruppen återigen satte deltagarrekord förra tisdagen när inte mindre än 19 (NITTON!!!) glada amatörer dök upp! Rock on!

Värt att nämna nummer två är att Malmö Impros årsmöte är på gång och att vi söker nytt blod och frisk vilja till vår härliga styrelse! Mötet är den 19 februari kl 18 i MAF:s bibliotek. Semlor utlovas till dem som anmäler sig!

Dessutom har vi planer på skridskoåkning på fredag i (det förhoppningsvis barnfria) Folkets park! Kl 20 börjar det visst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *